Vzorky zo studní ukazujú zlú kvalitu vody najmä v Trebišove

03.04.2013 Košice

Košice 3. apríla (TASR) - Najhoršia kvalita vody z domácich studní na východnom Slovensku je v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice a Vranov nad Topľou. Vyplýva to z výsledkov bezplatných analýz vody v ukazovateli dusičnany, ktoré vykonala Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) pri príležitosti Svetového dňa vody 22. marca na celkovom počte 2125 donesených vzoriek.
"Jednoznačne najhoršie výsledky boli zaznamenané v meste Trebišov – až 75 percent vzoriek bolo nevyhovujúcich, čo je viac ako minulý rok, počet dusičnanových vzoriek rastie. Celkovo na východnom Slovensku v domových studniach je vykazovaná zhruba 30-percentná závadnosť vzoriek vody," uviedla dnes VVS.
Pri studniach je riziko hlavne mikrobiologickej povahy a zvýšenej koncentrácie dusičnanov. Už pri samotnom situovaní studne podľa odborníkov často nie je zabezpečená ochrana zdroja, nie sú dodržané ochranné pásma, ako je blízkosť žúmp či hnojísk, a voda nie je hygienicky zabezpečená. Kvalitu vody v studniach pre individuálne zásobovanie obyvateľstva kontrolujú príslušné Regionálne úrady verejného zdravotníctva.
Bezplatné analýzy vody 22. marca už tradične vykonávala VVS pre obyvateľov regiónu, ktorí nie sú napojení na verejný vodovod. Podmienkou bolo doniesť vodu z domovej studne v čistej fľaši v minimálnom množstve 0,3 l odobratej v ten istý deň na príslušné zákaznícke centrum. Informatívny výsledok sa klienti dozvedeli ihneď na mieste.
 

Vyberte región